Data premiery: 1996-02-09 (Polska), 1995-08-25 (Świat)
Reżyseria: Robert Rodriguez
Scenariusz: Robert Rodriguez
Zdjęcia: Guillermo Navarro
Muzyka: Los Lobos
El Mariachi, wędrowiec-samotnik, muzyk z futerałem na gitarę wypełnionym bronią przemierza Meksyk w poszukiwaniu morderców swej ukochanej... W jednym z miasteczek Mariachi trafia do baru stanowiącego skrzynkę kontaktową Bucha, handlarza narkotyków odpowiedzialnego za śmierć jego ukochanej. Wizyta Mariachiego w barze kończy się krwawą strzelaniną, w wyniku której ginie kilku ludzi Bucha. Ranny Mariachi znajduje schronienie w pobliskiej księgarni prowadzonej przez piękną i tajemniczą Carolinę. Subtelna i delikatna dziewczyna wydaje się zagubiona w otaczającym ją świecie przemocy. Łączą ją niejasne powiązania z gangiem Bucha, ale Mariachi wydaje się darzyć ją zaufaniem, które wkrótce przeradza się w namiętne uczucie... Chwilowo bezpieczny w swej pilnie strzeżonej fortecy Bucho przygotowuje się do ostatecznej rozprawy z Mariachim. Krwawe starcie zakończy się jego klęską.
Antonio Banderas : El Mariachi
Salma Hayek : Carolina
Joaquim de Almeida : Bucho
Cheech Marin : Short Bartender
Steve Buscemi : Buscemi
Carlos Gómez : Right Hand
Quentin Tarantino : Facet w barze
Tito Larriva : Tavo
Angel Aviles : Zamira
Danny Trej : Navajas
Wysłany: 2008-03-02, 23:15
Podobało mi się, to jak Tonio staje na przeciw 20-30 ludzi z wymierzonymi w niego pistoletami i kończy się scena. W następnej razem z Hayek już coś robią. Pewnie twórcy uznali, że pokazanie jak Antonio mija się z kulami byłoby zbyt przegięte nawet jak na ten film. Braciom Wachowskim później to już nie przeszkadzało
Kiedy pierwszy raz obejrzałem ten film to bardzo mi się podał , ale po kilku latach to już nie było to samo , nic mnie w tym filmie nie zaciekawiło, z wyjątkiem sceny, kiedy facet w barze opowiada o człowieku z bronią w futerale.
no niestety powtórki zrobiły swoje film stracił przez to bardzo wiele ale i tak pamiętam jak pierwszy raz widziałem ten film zrobił na mnie niezłe wrażenie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum