Data premiery: 2009-04-30 (Polska), 2007-10-16 (Świat)
Produkcja: Nowa Zelandia, USA
Gatunek: Horror
Reżyseria: David Slade
Scenariusz: Stuart Beattie, Brian Nelson
Zdjęcia: Jo Willems
Muzyka: Brian Reitzell
Akcja filmu dzieje się w odciętym od świata mieście na Alasce, które każdego roku, gdy słońce znika za horyzontem, pogrąża się na miesiąc w mroku. Kiedy blakną ostatnie promienie słońca miasto atakują krwiożercze wampiry opętane niszczycielskim szałem. Na ich drodze staje jednak małżeństwo nieustraszonych szeryfów. Tyko tych dwoje może ocalić miasto przed zagładą.
Josh Hartnett: Eben
Ben Foster: Nieznajomy
Melissa George: Stella Olemaun
Danny Huston: Marlow
Craig Hall: Wilson Bulosan
Manu Bennett: Billy Kitka
Mark Boone Junior: Beau
Joel Tobeck: Doug Hertz
Camille Keenan: Kirsten
Jared Turner: Aaron
Chic Littlewood: Issac Bulosan
Abbey-May Wakefield: Dziewczynka
Pua Magasiva: Malakai
Rachel Maitland-Smith: Gail Robbins
Tim McLachlan: Archibald
Nie oglądam za dużo horrorów ale ten był super w swojej kategorii o wampirach,chyba nie ma lepszego...na pewno nie oglądałem lepszego.ocena4/6
_________________ Najlepsza 3------2008
1.Death Sentence
2.No Country for Old Men
3.The Game Plan
------------------------------
http://www.filmomaniak.org/viewtopic.php?t=347 Zapoznaj się!
jednen z lepszych horrorów w kategorii wampiry. rozwalił mnie totalnie język jekim się posługowali, takie jakieś keteszmery, normalnie lałem z tego w chooj
Wysłany: 2008-08-26, 10:33
Elegancki horror. Fajny pomysł - nie ma to jak 30 dni ciągłych ciemności dla wampirow. Bardzo dobrze wymyślone postacie wampirów, niezle efekty a co najważniejsze przy hororze idzie sie pobać
Porównując ten horror do tych, które ostatnio oglądałem to muszę powiedzieć, ze wypadł całkiem nieźle Ciekawie zrobione kino i nawet nie zmałpowane z jakiś starszych filmów, to jest właśnie główna zaleta - wreszcie coś nowego.
Jak dla mnie - mistrzostwo! Niesamowity klimat, zaskakujace zakończenie i pełnia horrorowego napięcia od samego początku do końca filmu (ok, ostatnia scena może troche przesłodzona). Baaardzo porządna charakteryzacja i mistrzowsko zbudowane napięcie. Polecam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum